De 10 mest kända målningarna i världen

Genom århundradena har flera målningar uppnått världserkännande i alla åldrar och många samhällen på grund av deras unika uppvisning av talang och stil. De flesta av världens berömda målningar är olja på duk som har bestått tidens tand och har haft ett bestående intryck på dem som har sett det. Dessa konstverk har bevarats i flera gallerier runt om i världen varifrån de kan beskådas. Kända målningar har ett konstant hot om skada från stöld och åldrande.

Museer och gallerier har uppgiften och ansvaret att hålla dessa mästerverk säkra och återställa dem till deras ursprungliga skick för att förlänga deras liv och betydelse för eftervärlden.

10. Whistler's Mother (Musée D'Orsay, Paris)

Whistlers mamma, eller arrangemanget i grått och svart, målades 1871 av James McNeill Whistler som visar sin mamma sittande på en stol mot en grå vägg. Målningen visas i Musée d’Orsay i Paris.

9. The Persistence Of Memory (Museum Of Modern Art, New York)

The Persistence of Memory målades av Salvador Dali 1931. Det är en av hans mest kända målningar. The Persistence of Memory skildrar smältande urtavlor och tros ha inspirerats av relativitetsteorin. Målningen visas på MoMA.

8. Nattvakten (Rijksmuseum, Amsterdam)

Nattvakten målades av Rembrandt 1642. Den skildrar avgången av en stad ledd av dess kapten. Målningen visas på Rijksmuseum i Amsterdam. Den unika mörka lacken gör att målningen ser ut som en nattscen.

7. The Birth Of Venus (Uffizi Gallery, Florens)

Venus födelse skildrar uppkomsten av gudinnan Venus från havet. Målningen gjordes av Sandro Botticelli i mitten av 1480-talet. Målningen visas i Florens Uffizigalleri.

6. Guernica (Museo Reina Sofia, Madrid)

Guernica är en Picasso-målning som visar bombningen av Spaniens stad Guernica under det spanska inbördeskriget. Målningen från 1937 är inrymd i Museo Reina Sofia i Madrid. Det anses vara ett av de viktigaste antikrigskonstverken i historien. Även om målningen hålls högt aktad nu, väckte den inte automatiskt ett kritiskt tilltal när den avslöjades.

5. Flickan med ett pärlörhänge (Mauritschuis, Haag)

The Girl With a Pearl Earring är ett konstverk av Johannes Vermeer. Den målades omkring 1665 och porträtterar en flicka med turban med ett pärlörhänge. Målningen har kallats "holländska Mona Lisa", mest på grund av motivets tvetydiga uttryck. Målningen visas i Mauritschuis i Haag, Nederländerna.

4. Skriet (Nationalgalleriet, Oslo)

Skriet, en av världens mest kända målningar genom tiderna, målades av Edvard Munch 1893. Målningen visar en skrämd person som skriker. Målningen är inrymd i National Gallery, Oslo, Norge. Ett intressant faktum om den här målningen är det faktum som ofta har varit ett mål för konstrån. Senast tavlan stals var 2004. Den saknades i två år innan den slutligen återfanns 2006.

3. The Starry Night (Museum Of Modern Art, New York)

The Starry Night av Vincent van Gogh visas i Museum of Modern Art, New York. Det är en av västvärldens mest kända målningar. Målningen gjordes 1889 och föreställer staden Saint-Remy under den virvlande solen. Den har varit på MoMA i New York sedan 1941. Målningen färdigställdes efter Van Goghs berömda mentala sammanbrott 1888, där konstnären berömt hade tagit bort sitt eget öra.

2. Nattvarden (Santa Maria Delle Grazie-klostret, Milano)

Nattvarden är en berömd målning av Leonardo da Vinci. Målningen föreställer Jesu sista måltid och hans lärjungar. Det sägs beskriva den förvirring som uppstod efter att Jesus förklarat att en av dem skulle förråda honom. Målningen är gjord mellan 1495 och 1498 och är placerad i Santa Maria Delle Grazie-klostret i Milano.

1. Mona Lisa (Louvren, Paris)

Mona Lisa, utan tvekan den mest kända målningen som någonsin skapats i västvärlden, målades av Leonardo da Vinci mellan 1503 och 1506. Han avslutade arbetet med den 1519. Målningen visas i Louvren i Paris. Det tros vara ett porträtt av Lisa Gherardini, en italiensk adelsdam. Målningen är känd för sin subtilitet, komposition och oförklarliga ansiktsuttryck av motivet.

21 Apr 2023