Offentlig konst

Med offentlig konst menas den konst som finns ute på våra gator och torg eller i offentliga byggnader. Denna konst är oftast bekostad genom skattepengar. Det kan vara en enstaka skulptur, eller en hel miljö som gjorts om av en konstnär.

Offentlig konst förekommer i många städer runt om i Sverige, som i Växjö till exempel. I Växjö finns det en otrolig mängd offentlig konst och konsten är en naturlig del av staden. Skulpturer av olika typer och karaktärer står lite varstans i staden. Glaskonststråket är beläget på Sandgärdsgatan och består av skulpturer skapade av sju glaskonstnärer.

Bronskvinnorna, är en skulptur av två kvinnor, där den ena är extremt mager och den andra kraftig byggd. Den har kommit till som en reaktion mot vår tids kroppsfixering och ska påminna oss alla om att vara stolta för den vi är samt att alla människor har lika värde. Dock har detta konstverk tidigare rört upp känslor och flera gångerblivit utsatta för skadegörelse i början av 2006.

Offentlig konst i Borås

Den offentliga konst som finns i Borås är unik. Det finns hundratals av skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar i hela stadskärnan. En hel del av alla dessa konstverk har skapats av internationellt kända konstnärer. Det för Borås Internationella Skulpturbiennal och gatukonstfestivalen No Limit Street Art Borås.

De som är ansvariga för inköpen av offentlig konst i Borås är Borås Konstmuseum.

Borås Art Biennial är något som funnits i Borås sedan 2008. Det började med Pinocchio av Jim Dine. Sedan dess har Borås kommit att bli känt som "skulpturstaden"

Offentlig konst i Göteborg

I Göteborg finns det över 1500 olika konstverk, skulpturer och installationer. Den offentliga konsten finns både inomhus och utomhus. på Göteborgs torg, i parkerna och i de offentliga byggnaderna och lokalerna. I Göteborg finns det även ett casino, annars kan du spela nätet, läs mer i denna guide. 

Bland offentlig konst i denna stad finns det en mängd kända skulpturer, av många kända konstnärer.

Gatukonst

En annan form av konst, som ofta även den syns i det offentliga, det är gatukonsten. Detta är dock oftast något folk gör illegalt som en vidareutveckling av graffiti.Till Sverige kom gatukonsten på 1990-talet och har sedan dess blivit det mest populära sättet att etablera konst i det offentliga rummet. Ett uppmärksammat exempel är rondellhundarna. De dök upp under 2006 i Linköping. Det ursprungliga konstverket utgjordes av en sjuttio centimeter hög hundfigur i vit lättbetong och en nio meter hög rockring, stor som rondellen i omkrets, upprättstående i 30 graders lutning. Konstverket är placerat i Nygårdsrondellen i Linköping. I maj 2006 avlägsnade någon hundens huvud, varpå det beslöts att hunden skulle fraktas bort och konstnären få i uppdrag att göra ett nytt exemplar, denna gång i metall för att motverka förnyade vandaliseringsförsök

Gatukonst kan uttryckas på många sätt, som pärlplattor, stickade mössor på statyer eller kakel på en vägg. Vanliga uttrycksformer är: affischer, schabloner, klistermärken och stickgraffiti.

"Vanlig" graffiti räknas oftast inte som gatukonst, eftersom att den uppstod långt före samt har flera subkulturella koder.

5 Sep 2021